Zonnepanelen in Belgie

door aug 24, 2021Tips & partners

Zonnepanelen in België voor een duurzame energietoekomst

Het is onmogelijk om de gemiddelde jaarlijkse opbrengst voor de komende 10 tot 20 jaar ook maar enigszins nauwkeurig in te schatten, omdat de voor de berekeningen gebruikte klimaatgegevens betrekking hebben op gemiddelden uit het verleden. Deskundigen zijn van mening dat de grootste klimaatverandering van de laatste 500 jaar zo ongeveer voor de deur staat. Vroeger duurde de overgang van zomer naar winter en omgekeerd drie maanden, maar tegenwoordig kan het weer binnen een paar dagen omslaan en verliezen de herfst en lente aan betekenis. De voordelen van zonnestroom zijn groot. Niet alleen financieel maar ook voor het milieu

Het belang van zonnepanelen in België

Meteorologen bevestigen dat de zomer in de afgelopen 50 jaar zo’n 11 dagen langer is geworden. Niemand kan met zekerheid voorspellen wat ons in de komende jaren te wachten staat. Het blijft gissen wat de toekomst ons qua weersgesteldheid zal brengen, maar zeker is dat zonne-energie een grote toekomst voor zich heeft. Wilt u naar de toekomst toe, met de voorspelde langere en hete zomers iets doen aan het verhogen van uw rendement? Koel dan ’s zomers tijdens zeer hete dagen uw zonnepanelen met een beregeningsinstallatie en verhoog uw rendement met wel bijna 15% zodat u een optimaal rendement bereikt t.o.v de zonnepanelen prijzen. Let op de kwaliteit van de producten. Met name die van de omvormers van zonnepanelen in België. Hieronder vertellen we daar meer over.

De taken van de omvormer zijn in 4 groepen in te delen:

* Omzetting van gelijkstroom in een 50-Hz wisselstroom ( 1 of 3 fasen)

* Optimalisatie van het werkpunt van de zonnepanelen installatie

* Verzamelen van bedrijfsgegevens en het signaleren/visualiseren daarvan

* DC (gelijkstroom) en AC (wisselstroom) beveiliging (net en isolatiebewaking)

De omvormer en de zonnepanelen installatie moeten qua vermogen, spanning en stroom op elkaar zijn afgestemd. Bij het plannen van een installatie is dit een belangrijk aspect waar we zeer goed rekening mee zullen moeten houden. Er zijn 4 soorten omvormers:

 

  1. Net gestuurde omvormer; omvormer die een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig heeft om de zonnestroom in dat net in te voeden.
  2. Autonome omvormer; omvormer die onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan functioneren. De omvormer moet kunnen herkennen of het openbare net al dan niet is uitgeschakeld of dat er fouten in de zonnepanelen installatie optreden, en moet in die gevallen binnen enkele seconden de stroomlevering staken en zichzelf automatisch uitschakelen. Om verliezen te voorkomen door te lange verbindingskabels moet de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen installatie gemonteerd worden.
  3. Centrale omvormer; de zonnepanelen van een installatie met een vermogen van bijvoorbeeld 10KW worden tot strings in serie geschakeld, en deze strings worden weer parallel geschakeld.
  4. String omvormer; net als bij zonnepanelen installaties met een centrale omvormer wordt ook in installaties met string omvormers de generator zelf in strings opgesplitst. De D/C bekabeling is hierbij een stuk eenvoudiger, en de zeer goede eigenschappen van de string omvormer techniek resulteren in een betrouwbare installatie, verlaging van de systeemkosten en een verhoging van de energie-opbrengst.

Ons team aan ervaren installateurs in zonnepanelen installeren deze ook in Belgie